CineArt: The Proof of the Pudding

CineArt: The Proof of the Pudding

Entree: €12,80
Donderdag 26 januari / 20:00

Architect Herman Hertzberger (90) is wereldberoemd om zijn visie op architectuur, waarbij een van de kenmerken is dat mensen elkaar ontmoeten. In Utrecht ontwierp hij Muziekcentrum Vredenburg. Documentairemakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen volgen hem in zijn zoektocht om de essentie van zijn meest iconische gebouw Centraal Beheer in Apeldoorn te kunnen behouden voor de toekomst.

Hoogt on Tour x De Nijverheid x Architectuurcentrum Aorta

Voorafgaand aan de vertoning hebben we een kort voorprogramma samengesteld, waarvoor Hoogt on Tour en De Nijverheid de krachten bundelden met architectuurcentrum Aorta. Samen met JaapJan Berg als gespreksleider duiken we vast de diepte in over de betekenis van het werk van Hertzberger toen en nu, waarbij natuurlijk ook de verbouwing van Vredenburg aan bod komt.

Te gast voor dit gesprek zijn Dafne Wiegers (architect en partner bij AHH, het architectenbureau van Hertzberger) en Jonathan Straatman (beeldend kunstenaar die zich in zijn werk vooral richt op de beleving van architectuur).

De docu The Proof of the Pudding

De gelauwerde architect Herman Hertzberger is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, Centraal Beheer in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren. Hertzberger noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen?

In dit filmportret leren we Hertzberger kennen als een gedreven, humoristische en bescheiden man wiens visie op wat architectuur betekent voor mens en samenleving nog altijd actueel is.

Herman Hertzberger: ‘Het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling. Dat is de gedachte van het Structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.’

Het gesprek & de gasten

Dafne Wiegers begon in 2011 als stagiair bij AHH – het architectenbureau opgericht door Herman Hertzberger. Op een korte onderbreking na is ze nooit meer weggegaan. Nadat Wiegers in 2017 afstudeerde, werd zij in 2019 partner en zetten ze de sociale bureautraditie voort, maar met de focus op de huidige, digitale samenleving, en in het bijzonder gamespace.

Jonathan Straatman is autonoom beeldend kunstenaar die zich vooral richt op de beleving van architectuur. Dit werkt zich vaak uit in grote architectonische sculpturen waar de bezoeker in kan verdwijnen en zich doorheen kan bewegen. Naast zijn autonoom werk is Jonathan mede-oprichter van De Nijverheid.

Het gesprek is onder leiding van JaapJan Berg, onafhankelijk publicist, moderator en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening.