U? festival

U? festival

Entree: gratis!
Zondag 12 november

Over U?

Le Guess Who? heeft het doel om mensen samen te brengen door middel van muziek en cultuur. U? is het verbindende en gratis toegankelijke dagprogramma van Le Guess Who?, gemaakt voor en mét de stad Utrecht. Hiermee draagt Le Guess Who? haar missie om mensen te verrijken met inspirerende muziek en cultuur nog verder uit naar de stad. U? keert terug in 2023, 11-12 november.

Zondag programma bij De Nijverheid:
13:30 – 14:15: Beatrice Sberna + Gabriel de Oliveira @buitenpodium
14:45 – 15:30: Pedro Kastelijns & qbae @buitenpodium
16:15 – 17:00: Melqui
 @buitenpodium
17:00 – 17:45: Freaky Dancing x Gert Wessels: Salutingrome @Gert’s loods
17:45 – 18:00: MAREA (genre: dans) @buitenpodium
18:00 – 18:30 + 19:30 – 20:00: Portal Apocalyps
 @ Kunstkoers kade
18:30 – 19:15: Freaky Dancing x Gert Wessels: Eigen Risico @Gert’s loods
20:00 – 21:00: PERMANENT DESTRUCTION Pain Against Fear (genre: muziektheater) @Loods

En verder:
Opent Het Kleinste Kamertje, een analoog collectief bestaande uit vijf fotografen, de deuren naar de wereld van analoge fotografie. Licht, chemische processen, de roodverlichte doka, lichtgevoelige media; leer alles over het proces van het maken van de foto tot het uiteindelijke negatief.

Ook krijgen twee residenten een maand lang de sleutel van het residentieatelier van De Nijverheid. Tijdens U? presenteren ze hun werk. Verder zie je op het terrein kunst in De Tunnel, EXboot, Kunsthal Kloof, KunstKoers, SETUP en het Zandpadmuseum.

14:00 – 18:00: AI-Smartlappen bij medialab SETUP
Kan een algoritme de echte snik genereren?

Met de komst van ChatGPT is een tekst genereren met AI alles behalve bijzonder. Toch is er nog genoeg te onderzoeken als het gaat om de beste samenwerking tussen mens en AI. Daarom nemen wij de proef op de som en gooien we onze deuren open tijdens het U? Festival. Kom langs in ons gloednieuwe pand aan de Nijverheidskade en dompel jezelf onder in de wereld van AI-Smartlappen. Genereer je eigen tranentrekker in samenwerking met het algoritme en gooi ‘m onder muzikale begeleiding de wereld in. Technische kennis is niet nodig, maar neem wel je diepste zielenroerselen mee. Die zullen goed van pas komen!
Waar: Medialab SETUP, Nijverheidskade 13

 

Beatrice Sberna + Gabriel de Oliveira
In een veelheid van stemmen, talen, snaarinstrumenten en raadselachtige geluiden raken improvisatie en songwriting met elkaar verknoopt. Zo ontspruiten er songs in allerlei vormen. De sterke, warmdonkere zang van Sberna gloeit en vlamt, terwijl Oliveira met zijn acht snaren geluidswerelden bouwt waarin diaspora’s weerklinken. Met evenveel intimiteit als geheimzinnigheid opent het duo de deur naar hun binnenwereld, met bespiegelingen over menselijkheid, het bovennatuurlijke, de kindertijd, de dood, angst en vreugde.


Melqui
Melqui uit Amsterdam maakt zachtmoedige romantische liedjes met tokkelende akoestische gitaar en troostende zang, maar met een shotje Latin groove erin. Hun sound is een mengeling van melancholie en zondoorschoten beelden, verrijkt met experimentele lagen, pakkende gitaarmelodieën en gedeconstrueerde beats. Dit internationale gezelschap met wortels in de jazz en klassieke muziek geeft fascinerende liveshows waarin zelfs plaats is voor theater en improvisatie. Met hun EP Melqui op Bloomer Records tourden ze door Nederland en speelden ze in het voorprogramma van Erlend Øye’s Nederlandse tourdates.

MAREA
MAREA is opgericht vanuit een oprechte passie voor het begeleiden van creatieve danstalenten. De uitdaging is om dans te maken die meer is dan fysieke kwaliteit. MAREA koestert het eigene en geeft jonge dansers de kracht om hun persoonlijke artistieke handschrift te vinden met trainingen op hoog niveau en persoonlijk mentorschap. Voor U? gaat MAREA aan de slag met een dansperformance die zal plaatsvinden over het hele terras van De Nijverheid.

Pedro Kastelijns & qbae
Pedro is een veelzijdig artiest die tekent en schildert en muziek, sculpturen, performances en installaties maakt. Zijn herkenbare eigen stijl is een mengeling van cartoonachtige figuren, penseelwerk en geometrische vormen. Ze keren zowel in zijn beeldende werk terug als in zijn muziek. Zijn opvallende afstudeerproject van de Gerrit Rietveld Academie was ‘Construção’, waarin hij zich richtte op bakstenen muren als symbool. Hij won er nominaties voor verschillende prestigieuze prijzen mee. Zijn debuutalbum ‘Som das Luzis’ was Album of The Day op Bandcamp.

qbae, bestaande uit Gabriel de Oliveira en Niels Luteijn van het KB-collecief, ondersteunt artiesten uit de Global South en immigrantengemeenschappen. Hun eclectische muzikale aanpak mixt Afro-Diasporische invloeden met instant compositie en hardcore/popmuziek. Voor U? werken ze samen met bassist Zenzele Mthembu-Salter en drummer Leonardo Lucibelli voor een optreden vol explosieve grooves.


PERMANENT DESTRUCTION Pain Against Fear
(genre: muziektheater)
Pain Against Fear is het laatste deel van de spraakmakende muziektheatertrilogie PERMANENT DESTRUCTION, geproduceerd door theatermaker en performer Naomi Velissariou in coproductie met Theater Utrecht. Deze voorstelling is een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor haat. De muziek is een meedogenloze mix van de sound van producer Joost Maaskant en Naomi Velissariou’s hardnekkige poging tot kwetsbaarheid.

Portal Apocalyps
The Portal Opening is een audiovisuele ervaring gemaakt door kunstenaar Laurie Drew waarin je helemaal wordt ondergedompeld. De performance speelt rondom een vier meter hoog beeld, dat is gebaseerd op een traditionele Japanse Torii-poort. In Japan markeren deze poorten de overgang van de menselijke wereld naar de heilige wereld. Met een oeroud ritueel proberen we de poort te openen met hulp van muzikanten Koen Boeijinga, Twan Bracco Gartner, Helene Kalisvaart & Quartus Vlak. Performance bij Fleur Bomelijn, Hannelore Havelaar, Ida & Nick Vos. Projection door Joep de Laat.

Freaky Dancing x Gert Wessels presents:
Salutingrome
Hoewel oorspronkelijk bedacht als soloproject van Zamity Mitelembe, is Salutingrome inmiddels uitgegroeid tot een gerespecteerde rockband met Victor Keyser op gitaar en Tijmen Aalberts op drums. Het project begon vanuit folky elementen en industriële muziek, maar transformeerde al gauw naar iets diepers. Tegenwoordig maakt de groep een krachtige en hartstochtelijke versmelting van noiserock, postpunk en blues zonder ook maar iets te verliezen van de dramatische essentie.

 

Freaky Dancing x Gert Wessels presents:
Eigen Risico
Eigen Risico is het project van multidisciplinair kunstenaar Héctor Garcia Martin, ook wel bekend als Hache. Aanvankelijk gevormd als collectief, waar live art performance en muziek versmolten tot een intense liveshow, besloot Hector om solo te gaan. Rauwe zang, elektronische punkbeats en sentimentele nummers zijn de signatuur van Eigen Risico, onverwachte beat-wisselingen en energieke prestaties die je niet wilt missen. Eigen Risico trad in 2022 op tijdens Le Guess Who?. Voor U? verzorgt Eigen Risico een speciale soloset.