Culturele Vrijhaven

De Nijverheid is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier in Utrecht met ateliers en creatieve werkplekken voor ruim 50 autonoom kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers. Eind 2017 begon het allemaal met een kale loods, een stoffig kantoorpand en een industrieel buitenterrein vol mogelijkheden. Sinds die tijd is er met veel ijver en nijver gesloopt, gebouwd, verzameld en gecreëerd met als missie: een vrijhaven voor de kunsten zijn. Een rauwe plek waar kunstenaars kunnen maken, experimenteren en exposeren. En een plek waar je niet alleen als maker, maar ook als kunst- en cultuurliefhebber geïnspireerd kunt raken.

Ons cultureel programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht en het KF Hein Fonds.

==Ateliers==

De Nijverheid is een kunstenaarskolonie, de nijveraars zijn het hartstochtelijk kloppend hart. Ruim 50 kunstenaars en creatieve makers hebben hier een atelier of werkplek. Ben je op zoek naar een atelier of creatieve werkplek? Vul hier het aanmeldformulier in.

Als je het formulier invult kom je direct op de wachtlijst. We werken niet op volgorde van aanmelding, maar kijken naar het behouden/creëren van een inspirerende diversiteit aan kunstenaars/makers wat betreft discipline, ervaring, achtergrond in combinatie met de op dat moment beschikbare plek. 

==Kunstcafe==

Vrijwel alles op De Nijverheid is gebouwd van derdehands gebruikte (bouw)materialen, en zo ook het Kunstcafé. Waar vroeger het blauwe tapijt
en systeemplafonds pronkten, vind je nu een knus café ingericht met een bonte verzameling aan kringloopstukken, eettafels ontworpen door nijveraars en kunstobjecten op onverwachtse plekken. 

Het Kunstcafé van De Nijverheid is open voor koffie, lunch, borrel of diner van onze keuken PEUZEL.

Ook buiten is het goed toeven op ons terras en kun je zitten aan het water, in de kas, in de zon, bij de kachel, of waar je eigenlijk ook maar zou willen. 

Meer weten over het Kunstcafé? Kom langs of kijk hier

Cultuurlocatie

De Nijverheid is een plek voor beeldende en podiumkunsten, voor iedere maker of artiest die snakt naar rauwe randen, experiment en cross-overs. Van opkomend talent tot artiesten die hun sporen al hebben verdiend. Regelmatig bouwen we onze loods om tot filmzaal of openen de kunstenaars de deuren van hun ateliers. We staan open voor spraakmakende, experimentele, vernieuwende programma’s en werken daarin graag samen met (Utrechtse) partijen, makers en artiesten die zich daarin kunnen vinden. Eerdere programma’s en/of samenwerkingen: EKKO, Hoogt on Tour, HKU, Cafe Theater Festival, Le Guess Who?!, Uncloud, De Voorkamer, SETUP, Mooie Woorden, Creative Coding Utrecht, Motel Opgedoekt. 

Podiumkunsten vinden plaats op diverse locaties: in de loods of in het café, maar als de toiletwagen of garage beter geschikt zijn, vinden we dat ook een goed idee. In de zomer zijn we het liefst buiten en vinden de meeste programma’s plaats op het Cultuurterras. Bekijk hier de agenda.

Verder zijn er drie expositieruimtes op de Nijverheid (De Tunnel, EXboot en Kunsthal Kloof) en vind je op de kade de openluchtexpositie KunstKoers. Voor meer info over alle exposities, klik hier.

Voor programma ideeën kun je dit aanmeldformulier invullen.

Vrijwilligers

De Nijverheid is enkel en alleen ontstaan doordat verschillende breinen samenkwamen en dubbel zoveel handen uit de mouwen getrokken werden. Ophouden met bouwen of nieuwe plannen smeden zit er niet in, dat zou het einde van De Nijverheid betekenen. Kortom: er is altijd wel wat te doen.
Kriebelen je handen en wil je op een manier een bijdrage leveren? Bijvoorbeeld als nijverhost achter de bar, productiehulp bij programma’s of als klusheld? Om het overzicht te houden werken we alleen met vrijwilligers die minimaal 3x per maand hiervoor beschikbaar zijn. Interesse? Stuur een mail naar: info@denijverheid.org