Culture Shock

Culture Shock

Entree: gratis!
Zondag 01 oktober / 15:00

Culture Shock is een platform voor nieuwe cross-culturele muzikale samenwerkingen van De Voorkamer. Het faciliteert artistieke en sociale ervaringen waarbij muzikanten uit verschillende culturele achtergronden worden uitgenodigd om voor de eerste keer samen te creëren, een unieke ervaring voor te bereiden en op het podium te brengen. Elke maand debuteert een nieuw duo met een live-optreden en het evenement wordt afgesloten met een informele Q&A-sessie met de muzikanten.

JOANA ALMEIDA & EZGİ ELKIRMIŞ

Het nieuwe Culture Shock-duo van deze maand bestaat uit twee geweldige artiesten: de Portugese fado-gitarist, zangeres en componiste Joana Almeida en de Turkse percussionist en zanger Ezgi Elkırmış. We zijn zoals altijd erg benieuwd naar de unieke muziekmomenten die ze op het podium zullen brengen.

Joana Almeida, geboren in 1993 in Vila do Conde aan de noordkust van Portugal, ontpopte zich als een baanbrekende figuur in de Fado-wereld. Ze was een pionier als een van de allereerste klassieke Fado-gitaristen en begon op 11-jarige leeftijd aan haar muzikale odyssee. Haar muzikale reis leidde haar naar de Jazz Course van de Valentim de Carvalho Academie in 2015. Ze verfijnde haar vaardigheden onder gewaardeerde mentoren als Bruno Brás, Eurico Costa, Ricardo Passos en Sjahin Tijdens. Joana’s creatieve geest overstijgt de traditionele grenzen terwijl ze Portugese folk, bossa nova, jazz en konnakol verkende. Joana werd in 2019 uitgenodigd in het legendarische Casa da Mariquinhas en versterkte haar aanwezigheid in de Fado-scene van Porto. In 2020 omarmde ze haar rol als performer, componist en artistiek leider en gaf ze leven aan de innovatieve Cacha Mundinho met originele Portugese liedjes; Amara Quartet, het eerste vrouwelijke Fadokwartet; Miras Trio, dat de harp naar een nieuwe fadogroep in Amsterdam brengt. Haar artistieke ondernemingen breidden zich internationaal uit en sierden podia in heel Europa en daarbuiten, waaronder het Sharq Taronalari Folk Music Festival in Samarkand (Oezbekistan, 2019); Ethnos Festival (Italië, 2021); Pas Festival (Nederland, 2021); Hidden Kingdom Wereldmuziekfestival (Bhutan, 2021); OuTonalidades-festival (Portugal, 2022); World Music Forum, Tivoli Vredenburg, Utrecht (Nederland, 2022).

 

Ezgi Elkırmış, geboren in Istanbul, is een ervaren darbukaspeler en zanger. Met een achtergrond in de rechten en het Turks Muziekconservatorium richtte zij zich aanvankelijk op de kaval. Zeven jaar lang heeft ze haar darbuka-vaardigheden aangescherpt onder Ustad Mısırlı Ahmet op de exclusieve darbuka-school in Istanbul, en ze heeft een certificaat van pedagogisch vormingsprogramma voor muziekonderwijs behaald. Ezgi volgt een master percussie aan het Amsterdams Conservatorium voor de Kunsten en is toegewijd aan muzikale groei. Als lid van de Boğaziçi University Folklore Club droeg ze bij aan polyculturele muziek- en dansvoorstellingen, waarbij ze invloeden uit Anatolië, de Balkan, de Zwarte Zee, het Midden-Oosten en rock vermengde. Ezgi werkte samen met gerenommeerde muzikanten (Al di Meola, Kardes Türküler, Ayse Tütüncü), dansers en bood workshops aan over de hele wereld (VS, Argentinië, Qatar). Haar ritmische mentorschap strekte zich uit tot de kinderen en vrouwen van Istanbul, terwijl ze diverse muziekstijlen verkende in landen als India, Iran, Brazilië en Argentinië. Door deel te nemen aan interculturele programma’s zoals Onebeat, Aix en Provence Intercultural Creative Session en Nuoro Jazz Festival, presenteerde Ezgi haar talenten wereldwijd. Ze sierde podia naast de populaire Turkse zangers Candan Ercetin, Nukhet Duru en Goksel en liet een onuitwisbare stempel achter op de wereldwijde muziekscene.

 

PAU JORDÀ & VANGELIS CHATZIGIANNIS

Tijdens een eerdere editie van Culture Shock bundelde de Griekse zanger, gitarist en oud-speler Vangelis Chatzigiannis de krachten met de Spaanse saxofonist Pau Jordà. We zijn erg blij om ze weer op het podium te hebben met hun unieke mix van Griekse traditionele muziek, jazz en improvisatie.

Pau Jordà is een saxofonist en componist geboren in Alcoi (País Valencià) en momenteel gevestigd in Rotterdam. Hij begon hobo te spelen totdat zijn interesse in jazz en andere Afro-Amerikaanse muziek hem deed overstappen naar de saxofoon. Sindsdien treedt hij op in verschillende bands die zich richten op genres als reggae, afrobeat, ska, salsa, cumbia, soul en vooral jazz.

Vangelis Chatzigiannis is een zanger, oudist en gitarist gevestigd in Rotterdam. Hij is geboren en opgegroeid in Thessaloniki, Griekenland, waar hij studeerde en afstudeerde aan de muziekschool van Thessaloniki en de muziekschool van Noord-Griekenland. Hoewel hij gespecialiseerd is in Griekse traditionele muziek, blijft hij verschillende muzieksferen verkennen en rondt hij zijn studies flamencozang af aan het hogere conservatorium van Córdoba in Spanje en Turkse zang en oud aan Codarts op de afdeling Wereldmuziek.