Culturele Zondag: Beating Heart

Culturele Zondag: Beating Heart

Zondag 07 april

Culturele zondag 07 apr. 2024: Beating Heart 

Culturele Zondagen is een cultureel evenement in Utrecht dat meerdere keren per jaar plaatsvindt. Elke editie vindt plaats rond een bepaald thema en er wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, het onderwijs, winkeliers en horeca. Verspreid door de stad en wijken is er een gratis programma vol theater, dans, muziek, film, literatuur, beeldende kunst en workshops.

Culturele Zondagen werkt nauw samen met de culturele instellingen, wijkcultuurhuizen en programmeurs in de stad op diverse actuele thema’s.Culturele Zondagen wordt sinds 2017 georganiseerd door Utrecht Marketing.

Radio Revenge FM

Tijden: 13:30 – 13:50 en 14:00 – 14:20 en 14:30 – 14:50 en 15:00 – 15:20 en 16:00 – 16:20 en 16:30 – 16:50 en 17:00 – 17:20 en 17:30 – 17:50

Locatie: Garage
https://vindictanetwork.carrd.co/#pitch 
Radio Revenge FM is een interactieve radioshow die onderdeel is van Vindicta Network, hét netwerk voor wraakzuchtige mensen. Begonnen als een kleine piratenzender is Radio Revenge FM samen met Vindicta inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende gemeenschap die wraakzucht een platform wil geven en tegen de gevestigde orde wil aanschoppen.
In deze performance nodigt Hannelore Havelaar het publiek uit om deel uit te maken van deze gemeenschap door het opzetten van een radiokoptelefoon. Terwijl je rondloopt hoor je een cocktail van het o zo typische radiostijltje: inbellers, wraaknummers, poëzie, een de prijs die men betaalt voor het nemen van wraak. De installatie bestaat o.a. uit een pop-up radiostation waar Hannelore live radio maakt. Dus tune in op 108 FM voor Radio Revenge en geef die wraakgevoelens de ruimte!

Er kunnen max. 10 p. per keer meedoen, vooraf aanmelden kan via https://datumprikker.nl/pbxs24wa7eqq7cp8

Lieve Piet & “bovenbuurvrouw, fietsenmaker, sportschooljuf” Korte film & documentaireTijden:

14:00 – 14:40 Lieve Piet + nagesprek van max 15 min. (korte film)
15:00 – 15:30 bovenbuurvrouw, fietsenmaker, sportschooljuf (documentaire)
16:00 – 16:40 Lieve Piet + nagesprek van max 15 min. (korte film)
17:00 – 17:30 bovenbuurvrouw, fietsenmaker, sportschooljuf (documentaire)
17:30 – 18:30 Afbouw – graag jullie hulp hierbij
Locatie: Kadeboot

Korte film – Lieve Piet: Fictieve korte film gebaseerd op de dagboeken van Ria, de oma van de regisseur. Als Ria’s man Piet plotseling overlijdt, stort haar geestelijke en lichamelijke gezondheid in. Ria moet leren omgaan met haar verdriet en verder leven zonder Piet. Anders wordt ze het slachtoffer van haar eigen rouw.

Documentaire – bovenbuurvrouw, fietsenmaker, sportschooljuf: Bovenbuurvrouw, fietsenmaker, sportschooljuf is een korte documentaire over mensen uit Utrecht die je kent maar niet kent. Wie zijn de bovenbuurvrouw, de fietsenmaker en de sportschooljuf als ze niet de bovenbuurvrouw, de fietsenmaker en de sportschooljuf zijn. Wat eten ze? En wanneer? Dansen ze wel eens stiekem in de woonkamer? Hebben ze stress over hun huur of over de liefde? Wat doen ze als er niemand kijkt?

Iedere dag zijn en zien we voorbijgangers. Wat als we een dagje mee mogen doen met die vreemdeling die je elke dag ziet, maar waar je de naam niet van kent? Patsy Kroonenberg ging een dagje met Diny, Nuri en Annemiek mee en zo veranderden ze van vreemden in bekenden.

MORE HUMAN THAN HUMAN

Tijd: 16:00 – 16:50
Locatie: De Loods

https://www.tgwyf.nl/index.php/more-human-than-human-2023/

In de theatervoorstelling MORE HUMAN THAN HUMAN vragen we ons af wat er gebeurd als we robots als zielloze machines behandelen? In deze lila sfeervoorstelling bedienen drie robots mens-klanten achter een deur. Collectief WYF maakt wild gebruik van zelfgecomponeerde technotracks, grimmige elektronische soundscapes en harde beats. In MORE HUMAN THAN HUMAN laat WYF met droge humor een absurde situatie zien van de ploeterende seksrobot die op automatische piloot de mens bedient. Wat zal het met ons doen als we in de toekomst gewillige look-a-likes kunnen inhuren en gebruiken?

MORE HUMAN THAN HUMAN – A.I. Muziek opdracht

Tijd: 17:25 – 18:00
Locatie: De Loods
https://www.tgwyf.nl/index.php/more-human-than-human-2023/ 

Na de voorstelling MORE HUMAN THAN HUMAN volgt (optioneel) een A.I. muziek opdracht (start 16:30). We laten daarin de deelnemers de kracht van AI ervaren door gezamenlijk en onder leiding van muzikant Simeon van Tongeren muziek te maken met behulp van deze nieuwe technologie. Op basis van voorkeuren van de deelnemers, zoals genre, energie en type instrumenten, componeert de software volledige tracks. Simeon zal deze nummers uiteindelijk mixen in een korte DJ-set. Zo volgt een feestelijke afsluiting van de workshop, waarbij de grenzen tussen menselijke creativiteit en AI-gestuurde innovatie worden verkend, resulterend in een unieke muzikale ervaring voor alle deelnemers. Vul in dit aanmeldformulier in of je mee doet aan de workshop: https://forms.gle/NcSEAkbebES9VUvs8 

Poëzie van het alledaagse

Tijd: van 12:00 tot 18:00 kunnen mensen naar binnen lopen
Locatie: Residentie Atelier

Een gedeelde hang naar mijmeren, kijken en freubelen bracht Wannes de Porre (danser) en Madelief Lammers (klankkunstenaar) in hun vijfweekse residentie tot een installatie van poëzie en alledaagsheid in een verzameling touwtjes en katrollen. Wees welkom om te komen spelen en meemaken in hun residentie-atelier.

SETUP Tech Yoga en Med Tech experiment:

Tijd: Tech Yoga: 12:00 – 12:45
Med Tech experiment: 13:00 – 15:00
Locatie: SETUP Lab

Tech Yoga

‘Het laatste waar je elke nacht naar kijkt, en de eerste aanraking in de ochtend’. We hebben het natuurlijk over je smartphone. Weinig andere apparaten zijn zo onlosmakelijk met ons verbonden. Toch zijn we niet allemaal zo gelukkig met technologie. We lijmen onze ogen vast aan onze schermpjes, social media stuwt de polarisatie en techbedrijven hebben ongekend veel macht. Big tech heeft de wereld verbonden én gebroken. Hoe komen we uit die spagaat? Met Tech Yoga! Geen kritisch pleidooi voor minder schermtijd of meer bewustzijn voor de macht van big tech. Evenmin een optimistische fanboy-viering van nieuwe gadgets. Inhoudelijk vindt SETUP even helemaal niets. Het is simpelweg een pleidooi voor meer bewustzijn. Namasté!

https://www.setup.nl/events/tech-yoga-culturele-zondag/
https://www.instagram.com/setuputrecht/

Open workshop Medtech
Dit jaar duikt SETUP in de wereld van oude medische apparatuur, zoals echografie-apparaten, infuuspompen en elektrocardiogrammen. Om deze wereld te verkennen hebben alvast wat tweedehands modellen aangeschaft! Kom op deze Culturele Zondag langs in het lab van SETUP om samen met ons nieuwe mogelijkheden met deze apparaten te verbeelden. Hoe kunnen we deze apparaten bevrijden uit hun strikte functionaliteit en gesloten systemen? Is er een speelser tweede leven voor deze apparaten mogelijk?

https://www.setup.nl/events/open-workshop-medtech-culturele-zondag/
https://www.instagram.com/setuputrecht/

Preview Horizontaal leven

Door iona & rineke

Tijd: 13:00 – 13:20 en 13:45 – 14:05 en 14:30 – 14:50
Locatie: Achterin Cafe
Ionarineke.nl

Preview Horizontaal leven
In september 2024 is de muziektheatervoorstelling Horizontaal leven te zien in Utrecht. Tijdens Culturele zondag presenteren spelers en schrijvers Iona, Rineke en muzikant Ishtar Bakhtali bij de Nijverheid de resultaten van de eerste werkweek waar de eerste versie van de tekst en muziek samen komen.

Horizontaal leven is een muziektheatervoorstelling waarin de zieke Sonne in het parallelle universum van de zieken belandt, waar behandelopties, diagnoses en doemscenario’s over elkaar buitelen. Met aanstekelijke nieuwsgierigheid brengt het gezelschap een ode aan de horizontaal-levenden. Dit muzikale taalspel is soms thriller, soms sciencefiction, mythe, bijsluiter of stand-up, grillig als een ziekteverloop zelf. Horizontaal leven werd gevoed door briefwisselingen met ervaringsdeskundige zieke en zorgende mensen.

Bijsluiter: Deze voorstelling wordt u voorgeschreven ter troost of herkenning, ter voorbereiding op uw toekomst of ter vergroting van de onderlinge empathie van de totale mensheid. Regelmatig voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 3 op 10 gebruikers) zijn: ongemak, overmatige oprisping van vragen, lachstuipen en recalcitrantie jegens het zorgsysteem. Incidenteel melden gebruikers toenemend activisme.