Draadstegen

Draadstegen

Zaterdag 22 juni / 21:00 tot 23 juni / 00:00

Zou het bestaan: popmuziek in de Nederlandse taal, die alles op zijn kop zet? Die met iedereen fuckt? Die avontuurlijk is, en die de wereld het liefst laat zien op een nieuwe manier? Die toont dat er een wereld mogelijk is buiten de gebaande paden en de zoveelste clone van Goldband, Flemming of Antoon?

Enter Draadstegen, een nieuwe avond vol tegendraadse popmuziek en oproerkraaiers in de Nederlandse taal. De belangrijkste oproerkraaiers op dit feestje? De bands Het Laatste Woord, Jan Modaal, en (…)Centraal. Niet alleen zingen deze bands allemaal in je moerstaal, ook laten zij zich niet van de wijs brengen door griezelige dingen als autoriteiten of conventies. Aldus hopen zij te laten zien dat er ook buiten de gebaande paden iets moois is.

Maar het zijn niet alleen bands die zullen optreden. Om de ontregeling te vieren, zullen ook een aantal dichters optreden. Yanaika Zomer en Lena Plantinga zullen hun poëzie voordragen tussen de bandoptredens, voor een dosis schurende spoken word.

Houd jij ook van dat gevoel dat er iets ongebruikelijks gebeurt, iets wat je nog niet kan plaatsen, iets nieuws? Zet je schrap voor deze avond vol oproer, en bereid je voor op de meest ongebruikelijke ode die ooit is gebracht aan de Nederlandse taal.

Het Laatste Woord:
Het Laatste Woord is de Nederlandstalige pop act (en het alter ego) van David Bogaers. In het dagelijks leven is David Bogaers een bedachtzame man, maar op het podium is hij een uitgesproken persoon. Als de spotlights op hem staan, bespreekt hij belangrijke zaken, in popliedjes vol sfeer. Te denken valt aan een liedje over de Korenwolf in Limburg, maar er is veel waarover hij niet uitgepraat raakt, de hele maatschappij wordt op de korrel genomen. Wie is er bang voor Het Laatste Woord? Frits Spits en Lucky Fonz III zijn al fan. De muziek is misschien niet geschikt voor brave mensen, maar wel voor mensen die houden van goede liedteksten vol verbeeldingskracht en sfeer.

Jan Modaal:
Jan Modaal schrijft punk smartlappen. Feestelijke woede in een saus van distortion. Terugkerende tekstuele thema’s zijn de wooncrisis, etenswaren en dode witte mannen. Uit Jans teksten spreekt een grote liefde voor de Nederlandse taal. De nummers houden het midden tussen een vrolijke aanklacht en een woedende liefdesverklaring.

Jan en zijn band hebben twee EP’s uitgebracht. “Wil je dood ofzo?”, het debuut van Jan Modaal, is uitgekomen in 2020. De tweede EP, Dode Witte Man, verscheen in 2023. Hard, aanstekelijk en recht voor zijn raap. Jan Modaal is een man van het volk, de schelle stem van een generatie.

(…)Centraal:
(…) Centraal, een band met tussen de vier en zeven leden (afhankelijk van het optreden), propt zich knus op het podium en komt ieder verblijden met een vrolijke bak absurdistische Nederlandstalige post-punk-pop. Dit gecombineerd met absurdistisch improvisatietheater en wisselende thema’s maakt elke performance van (…) Centraal uniek. Een soort Gen Z Velvet Underground, of een vergeten band uit de Amsterdamse kraakscene, maar dan nieuw, fris en uit Utrecht.

Dichters van de avond:
Yanaika Zomer en
Lena Plantinga

Deuren:  20.30 Show: 21.00