==DE=TUNNEL==

Expositie @ De Tunnel: Wouter van Veldhoven – Fragmenten II

Looptijd: 11 t/m 27 augustus

Wouter van Veldhoven onderzoekt de tekortkomingen van apparaten, materialen, hun geluiden en beelden met de nadruk op machines zoals bandrecorders en oude filmprojectoren. Deze apparaten (vaak slechts gedeeltelijk in werkende staat) zijn aangepast om functies te vervullen waarvoor ze niet bedoeld waren.

Zijn nieuwste werk “Fragmenten II” concentreert zich op deze machines en hun innerlijke werking in zijn meest trieste en melodramatische vorm. Om van te genieten.

Expositie @ De Tunnel: Exhibition Formally Known as Circle

Looptijd: 15 juli t/m 6 augustus

Picture a circle in your mind.
Now picture a sphere!
Now picture a transparent inflatable globe complete with coloured continents and shaded topography, gently spinning on the end of a string. See what I mean?

De band is weer bij elkaar: dankzij de ongelooflijke diplomatieke vaardigheden en bakkerskunsten van Sam ‘The Vicious Circle’ Wilson Fletcher en Thomas ‘Wheelie’ Sadée, is de smeulende (en af en toe gewelddadige…) spanning tussen aartsvijanden Emma ‘The Nought’ van Noort en Steven ‘Spin Me Right Round’ Maybury eindelijk opgelost – met ‘Expositie Formeel Bekend als Circle’, zet de groep hun lang uitgestelde kunstgebaseerde circumnavigatie van de wereld voort.

Cirkels vliegen niet, ze zweven.

Expositie @ De Tunnel: Huh Duh – Nothing Seams
Looptijd: 9 juni t/m 5 juli


‘Trapped in a lorem ipsum world behind the luxaflex curtains of reality’

In deze state-of-the-art expositie combineren polymaths en savants wetenschap en speculatieve fictie met hedendaagse kunst om digitale landschappen en synthetische intelligentie te verkennen. Bezoekers ervaren een synesthetische interface van multimedia en mixed reality, die uitnodigt tot interactie met een proteïne collage van betekenis. De installatie roept de invallen van virtuele op het echte op en dient als een heiligdom voor de digitalisering van de psyche, met esoterische invloeden en spookbeelden van misbegrepen realiteiten.

Huh Duh bestaat uit:
Mees de Rozario
Lisanne Tijssen
Thijs Janssen
Joris Gijsberti Hodenpijl
Raaf Mul
Joren Bongaerts
Roman Willems
Wickie Janssen
Valerie Krah
Kamilla van Tillo

Expositie @ De Tunnel: Les Tres Torres – Stier
Looptijd: 6 t/m 30 mei

STIER is een rauwe dialoog tussen installatie en performance, waarin wordt gezocht naar hoe en of we uit onze eigen gebouwde systeem kunnen breken. Een samenwerking van Hinde de Dreu, Fidde Bakkerus, Puck Lindeman, Lucas Kloosterboer en Diederick van Rijswijk. 

WE ZIJN STIER WE ZIJN UITPUTTING WE ZIJN STIER WE ZIJN UITPUTTING WE ZIJN STIER

RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHGGGG

wie is de stierentemmer

wie is de stierentemmer 

wie is de stierentemmer

CHAOS 

wie is de stierentemmer

stierentemmer in de fik

waar is de tederheid 

waar is de tederheid

we willen de tederheid

en dan, het lachen, het plezier, naar de zee kijken, naar de lucht kijken, naar elkaar kijken en je zo verdomme gezegend voelen. we gaan de woede en wanhoop vieren tot we het beest in onszelf hebben vrijgedanst.

6 mei opening expositie

12, 15 en 25 mei open repetities 

27 en 30 mei performance 

concept en choreografie: @hinde.leah

concept en installatie:  @fidde.jpg @punker._

performers: @died.music @kom_vechten. 

Expositie @ De Tunnel: Katalin Toth – ‘Life Experiment’


Looptijd: 4 t/m 25 maartStel dat het leven een reis is en dat elk individu deel uitmaakt van een uniek wetenschappelijk project. Voeren we in het laboratorium van de wereld onze individuele tests uit tussen Shakespeariaanse stadia, of stelt het leven ons eerder op de proef?


De schilderijen van Katalin Toth nodigt de bezoeker uit op een tot nadenken stemmende reis, waarbij het onderwerp in verschillende visuele manifestaties wordt ontleed, van conceptie tot afleiding.“Tijdens mijn schilderproces probeer ik me te verdiepen in verschillende onderwerpen en deze vanuit vele invalshoeken te analyseren. Het onderwerp keer op keer verwerken totdat ik het gevoel heb dat ik het eindelijk aan de kijkers kan presenteren. Net zoals er in elke persoon een kleine unieke wereld bestaat, drukt elke foto zijn individuele stemming en thema uit. Tegelijkertijd hebben ze allemaal het gemeenschappelijke doel om te proberen de diepere lagen van het kennen van de wereld zichtbaar te maken. Onder de zorgvuldig vervaardigde details is er meestal iets dat niet op zijn plaats is, zoals een object of gereedschap dat sinistere dingen oproept, of een verwrongen, vervormde weergave van een verhaal.

Naar mijn mening is schilderen een beroep dat verantwoordelijkheidsgevoel vereist vanwege de impact die kunstenaars kunnen hebben op de samenleving. Het stelt de schilder in staat openlijk en integer na te denken over verschillende kwesties in ons persoonlijke leven en de samenleving. Ondanks dat ik vaak over ethische vragen nadenk, streef ik toch naar een objectieve meningsvorming om zo universele waarden te vormen. Met behulp hiervan streef ik naar het creëren van een breed spectrum aan perspectieven waardoor ik ook als persoon kan groeien.”

Instagram Katalin Toth

Expositie @ De Tunnel: Collectief Bewustzijn – ‘Soul, Mind, Life, Soul’

Looptijd: 2 t/m 25 februari

For where there is the Soul, there is a mind, as where there is life, there is also the Soul. Fundamentele verbondenheid en universaliteit staan centraal in deze expositie. Acht makers verkenden het afgelopen half jaar collectief verbindingen binnen en tussen de thema’s symboliek, mystiek, natuur en zelf-exploratie. Verborgen patronen die over tijd en ruimte ieder wezen verbinden, werden ontdekt. De hedendaagse maatschappij kenmerkt zich door een toenemende individualisering van de mens. Polariserende bewegingen scheiden de wereldbevolking in naar binnen gekeerde groeperingen. Exploitatie isoleert de mens van de natuur, de natuur van de mens, de mensen van elkaar. We vergeten vaak dat in de kern alles met elkaar in verbinding staat, met het gevaar blind te worden voor het belang en de schoonheid van de collectieve Eenheid. As within, so without. As above, so below.

Expositie @ De Tunnel: Etta Harkness Bartholdi, Roel Weerdenburg en Max Vermeulen – ‘Tunnel Vision’

Looptijd: 6 januari – 29 januari


Hoe zullen mensen na de ineenstorting van het kapitalisme massaal geproduceerd afval hergebruiken? ‘Tunnel Vision’ heeft tot doel een niet zo verre toekomst te verkennen waarin mensachtigen de bergen afval vinden die zijn achtergelaten door eeuwen van kapitalistische massaproductie en afval. Omdat ze het oorspronkelijke doel van het elektronisch afval niet kennen, gebruiken ze het afval op nieuwe en creatieve manieren. Gebouwd vanuit cyberpunk-esthetiek, toont deze meeslepende installatie een blik in deze niet al te vergezochte post-apocalyptische wereld. Tunnelvisie is een samenwerkingsproject waarin drie verschillende artistieke achtergronden van Etta Harkness Bartholdi, Roel Weerdenburg en Max Vermeulen worden gecombineerd. Dit thema bekijken door de lens van beeldende kunst, multimedia videokunst, installatie en technologiegedreven kunst; deze drie hebben een intense ervaring in elkaar geknutseld.

Expositie @ De Tunnel: Nikki Gijselhart – ‘In Limbo’

Looptijd: 2 december – 2 januari


Nikki Gijselhart woont en werkt nu bijna 9 jaar in Berlijn en keert speciaal voor deze expositie huiswaarts. Nikki maakt organisch werk dat voorkomt uit lange, gedetailleerde en dromerige observaties in de natuur. Geabstraheerd, zodat vorm en schaal onduidelijk worden en er ruimte ontstaat voor interpretatie. Door steeds verder te abstraheren, verschuift Nikki de aandacht langzaam van het subject naar het medium. Waar fotografie en video eerst nog dienden als inspiratiebron voor haar organische tekeningen en schilderijen is voor deze tentoonstelling de camera zelf het penseel geworden. Door de focus niet te leggen op het object voor de lens, maar juist op het spel tussen licht en schaduw, ontstaan schilderachtige werelden. Nikki’s visuele werken worden omlijst door een soundscape van MAHU sonic storytelling en afkomstig van het mini-album “Autumn Waves”. Electro-akoestische verhalen met organische elementen uit de bossen ten oosten van Utrecht. Zijn deze bossen het limbo waar de kunstenares over spreekt? Een thuiskomen, of een tussenfase om in te blijven dwalen?

Nikki studeerde in 2014 af aan HKU Fine Arts en Art History aan de Universiteit van Utrecht.

www.nikkigijselhart.com
www.instagram.com/nikki_gijselhart
 

Expositie @ De Tunnel: Noah van de Wetering’Event. Date. Time’


Looptijd: 1 november – 27 november

Event. Date. Time is een expositie waar fysieke werken worden gecombineerd met teksten die Noah speciaal voor deze expo geschreven heeft. Het proces van inspiratie tot productie tot presentatie is vastgelegd in een vijfdelige tekst variërend van analyse tot interview. Naast deze teksten worden zowel oude als nieuwe werken getoond, waardoor een dialoog ontstaat tussen het verleden en heden. De werken zijn een serie schilderijen die de balans tussen fotografie en schilderkunst onderzoeken.

https://noahvandewetering.com/

Expositie @ De Tunnel: NIJV – Nadat Ik Je Vond

Looptijd: 24 september – 30 oktober


Deze maand te zien in expositieruimte DE TUNNEL bij De Nijverheid: werk van 58 Nijveraars – ‘NIJV | Nadat Ik Je Vond’. Vijf jaar De Nijverheid, Vijf jaar kunstenaarskolonie. Speciaal voor deze gelegenheid is in expositieruimte De Tunnel een spetterende expositie te zien van alle Nijveraars.

Wordt geraakt en overdonderd door meer dan 80 werken in deze unieke groepsexpositie van aanstormend en gevestigd Utrechts talent.

Verwacht schilderijen, sculpturen, gedichten, muziek, zang, illustraties, design, video’s, miniaturen, keramiek, en meer. Zelfs de chef-kok heeft zijn mooiste werk tentoongesteld.

De expositieruimte bestaat uit twee aaneengesloten zeecontainers, waar het vele werk dicht op elkaar hangt en staat. Mede daardoor stap je binnen in een overweldigende zee van creativiteit, waarbij de samenhang van de vele werken steeds duidelijk is, en ze toch individueel goed tot hun recht komen.

De tentoonstelling “NIJV | Nadat Ik Je Vond”is 7 dagen per week te bezoeken tussen 12:00 en 18:00, in het weekend tot 22:00. 

Gecureerd door @nadinevanveldhuizen en @studio_paul_klinkenberg

Poster artwork door @babsbleeker

Exposanten: Jasper de Boer, Babs Bleeker, Robin Valster, H.D. Chang, Sanne Groefsema, Davy Provo, Twan Bracco Gartner, Juliet Campfens, Everybody’s Dead Wave, Roderick Laperdrix, Clémence Girard, Nandi Enthoven, Tim Wunderink, Job Sante, Roxanne Benders, Anna Wijnands, Casper de Jong, Gwen Sierra, Britte Koolen, Esther van Diepen, Tonnie Heijdra, Veerle van der Veer, Philipp Jordan, Tessa de Geus, Brewpub Boot 122, Robert Groenewald, Gert Wessels, Bart Meijer, Frances Rompas, Wouter Bremer, Roger Bleeker, Stefanie Bonte, Edwin Schulte, Luus Damen, Kim van Veelen, Marijn Haakman, Ioannis Kouzapas, Rieneke van Santen, Floor Heijmans, Bart van Dommelen, Peuzel, Paul Klinkenberg, Lybrich Wieringa, Niels ten Broeke, Michiel Vredeveldt, Daan Bramer, Juliette Mout, Nadine van Veldhuizen, Aida de Jong, Bram Engelaar, Maud Versleeuwen, Jasper Timmermans, Benine du Toit, Jonathan Straatman, Laurie Drew, Sebastian Puckrin

Expositie @ De Tunnel: Alexander Fielden – ‘Geometric Dream’

Looptijd: 5 augustus – 4 september

Deze maand te zien in expositieruimte DE TUNNEL bij De Nijverheid: Alexander Fielden – ‘Geometric Dream’

All the works in this exhibition are geometrical bodies that express basic principles like alignment, movement, balance, connectivity, oneness, infinity, and so on. By seeing these works these principles can be detected in the body, mind, and soul of the viewer. Warning: Feelings of peacefulness, a silent mind, and harmony can occur.

Bio:
Alexander Fielden is sinds 2005 werkzaam in de schoen- en leer industrie als ontwerper en maker. Naast dit werk heeft hij altijd een fascinatie gehad voor Geometrie. Schetsboeken vol met tekeningen van kubusen, spiralen en sferen. In de covid periode van 2020 is er voor hem de ruimte ontstaan om deze schetsen tot leven te laten komen in ruimtelijk werk. Met als gevolg, 2 jaar later, zijn eerste expositie genaamd ‘Geometric Dream’.

Expositie @ DE TUNNEL: Twan Löwenthal & Bob de Bell

Looptijd: 3 juni t/m 28 juni

Deze maand te zien in expositieruimte DE TUNNEL bij De Nijverheid: Twan Löwenthal & Bob de Bell – Tegen beter weten in

Beschrijving werk:
Je kijkt uit over een stedelijk landschap, opgebouwd uit gevonden verzamelde objecten waarin er op kleine schaal allerlei verhalen plaatsvinden. De cyclus van de vallende stenen speelt de hoofdrol in dit narratief. De snelste weg van a naar b voor een vallende lavasteen is in een rechte lijn, de ‘perfecte’ route. Maar die kan hij niet nemen; Hij is door de tand des tijds afgebrokkeld en is daardoor niet perfect rond. Wij willen proberen elke afzonderlijke steen zijn afwijkende route te laten herhalen zodat er uiteindelijk allerlei nieuwe routes ontstaan die perfect afgesteld zijn op elke individuele steen. Dit is dus een zoektocht naar perfectie in de imperfectie, tegen beter weten in.

Bio:
Bob de Bell (2002) en Twan Löwenthal (1998) zijn praktisch naast elkaar opgegroeid – In de Staatslieden buurt in Amsterdam- maar leerden elkaar pas kennen tijdens hun studie aan de HKU. Sinds dit jaar zijn ze allebei bezig steeds grotere, vaak manshoge installaties te bouwen. Dit is bijvoorbeeld tot uiting gekomen in de expositie Washed up, de eerste expositie in de carwashexpo (om de hoek van de nijverheid) waarin ze allebei een cabine bouwden waar zich een fantasiewereld in bevond. Tegen beter weten in is hier in vele (het gebruik van een fantasiewereld, het actief betrekken van het publiek, op meerdere hoogteniveau’s werken) een vervolg op.

Expositie @ De Tunnel: Jessica Magnin

Looptijd: 5 mei t/m 29 mei

Deze maand te zien in expositieruimte DE TUNNEL bij De Nijverheid: Jessica Magnin.

Jessica werkt zowel in het keramiek- als in het grafiekatelier van de Wijde Doelen. Dit levert een breed repertoire op van kleurrijke tekeningen en fantasiebeesten met stekels. De opzet van haar tekeningen begint vaak met schetsmatig geplaatste patronen die vervolgens met fineliners in de juiste positie gebracht worden. Als de basis staat dan gaat zij met veel geduld de fijne patronen inkleuren. Vakje voor vakje, als een metselaar die steen voor steen een huis bouwt. Steeds vaker ontstaan er binnen die patronen fantasievoorstellingen van gezichten. Maar ook de van haar bekende stekelbeesten laten zich dan zien.